Mecsek túra

Mecsek túra

Az idei tanévben - két év kihagyás után - újra sikerült elindítani az annak idején már-már hagyománnyá vált Mecsek-túrát, amely annak ellenére, hogy mindig ugyanazt a jól bejáratott, fix útvonalat érinti, minden alkalommal és minden évszakban újabb meglepetésekkel, érdekességekkel szolgál a természetbarátok számára, hiszen maga a természet is állandóan változik.

Külön örömömre szolgált, hogy egyetlen rendszergazda tanulót leszámítva csupa első évfolyamos diák képviseltette magát, így összesen 9-en vágtak neki október 19-én péntek reggel az ürögfelsői pécsi buszmegállóból a Mecsek lábának, megcélozva a Zsongorkő festői szépségű kilátóját, ahonnan kis túlzással Baranya megye egy nyolcada belátható, ha tiszta az idő.

Nagyon jó kirándulóidőt fogtunk ki, de a Pálos kolostor romjaihoz érkezve már lógott az eső lába, és a Zsongorkőhöz érkezve elkapott minket egy kisebb zivatar. Szerencsére ez nem vette el a kedvét senkinek, sőt a lefelé úton annyira felpörgött a társaság, hogy még a helyi járatos buszra sem akartak felszállni, inkább legyalogolták azt a plusz 3-4 km-t az uránvárosi pályaudvarig.

Összesen kb. 18 km-t gyalogoltunk, mindenki kellemesen elfáradt, még ha néhányan ezt nem is akarták bevallani. Úgy tűnik, hogy a lelkesedés újraéledt, és két év kihagyás után reményeim szerint – és a diákok elmondása alapján – jövő tavasszal még több emberrel vághatunk neki a Mecsek sokszínű, virágzó arcának.

Az élményeket, látnivalókat direkt nem részleteztem. Aki szereti a természetet, és nem ijed meg egy kis gyaloglástól, esetleg fotózni is szeret, mindenképpen élje át személyesen, csak ajánlani tudom.

Fáth Zoltán