Mecsek túra

Mecsek túra

Egy év kihagyás után újra nekivágtunk a Mecseknek. Ezúttal nagyobb érdeklődés mutatkozott a diákok részéről, ugyanis közel 20 fővel „hódítottuk meg” a sziklaormokat, hegyi ösvényeket, és látnivalókban bővelkedő turistapihenőket.

Az útvonal évek óta változatlan, de semmiképpen sem mondható unalmasnak, mert a természet (és persze a kirándulók személye, személyisége) is folyamatosan változik. Az őszi táj, az októberben is kellemes, már-már nyárias idő teret adott mindenkinek, hogy laza, kényelmes öltözetben, az iskolai órák kötöttségétől mentesülve barangolhassa végig a környéket.

Jól esett látni, hogy mindenki megtalálta a maga elfoglaltságát a pihenők alatt, és jó volt látni a más iskolákból érkező kirándulókat, idősebb turistákat is, ami egyértelműen jelzi, hogy a Mecsek egy élő-lélegző vidék, vonzó úticél az urbanizált világból kikapcsolni vágyóknak.

Sajnos a mai fiatalságra jellemző, hogy nem tud elszakadni a Wi-Fi-től és a mobiltelefontól. Számomra érthetetlen, hogy valaki képtelen kibírni néhány órát a digitális világ(ok) utáni sóvárgás nélkül. A mi tanulóink sem voltak kivételek, de talán ezek a kirándulások segítenek abban, hogy a személyes kapcsolatok előtérbe kerüljenek, jobban odafigyeljenek a természet ezer arcára, és megértsék, hogy bizony ezekere az értékekre változatlanul szükségünk van. Talán jobban, mint az emberiség történetében valaha.

Végeredményben örülök neki, hogy mindig pozitív visszajelzést kapok a résztvevőktől. Még ígéretet is kaptam: a tavaszi túrára még több jelentkező várható. Ezt mindenképpen sikernek könyvelem el, összehasonlítva az elmúlt évek trendjével, amikor azt gondoltam, hogy az iskola tanulólétszámával párhuzamosan az érdeklődés is évről-évre csökkenni fog. Az idei tanévtől ez megfordulni látszik. Persze azt mindenki tudja, hogy nem a mennyiség fontos, hanem a minőség, illetve az élmények. Na meg a testnevelés ötös, amit mindenki megérdemelt egy közel 15 km-es gyalogos táv teljesítése után.

Fáth Zoltán